torsdag 24 juli 2014

De flotta gamla villorna i Hjo Stadspark.

Då jag besökte Hjo förleden blev jag mycket imponerad av de flotta villorna i Stadsparken.

Det var en greve, en grosshandlare, en stadsläkare och en godsägare som på 1870-talet planla och investerade i park och byggnader. Från 1870-talet och fram till ca 1935 var det här Vattenkuranstalt där societeten tog hälsosemester. Det fanns många kuranstalter över hela Sverige i vattenkurernas guldålder (från 1880 till 1920) då ansågs vatten och badning som mycket hälsofrämjande.   

På 1920-talet minskade intresset för kurbad i insjöar då havsbad blev mer populära, och då medicinen utvecklades och förändrades kom vatten kurerna till att framstå som mer tveksamma former för behandling.

Kuranstalten i Hjo upphörde efter en brann i 1935,  men många av de vackra byggnaderna är bevarade och Stadsparken i Hjo är väl värd ett besök om man har vägarna förbi. Det finns många olika sorters träd i parken som sedan anläggningen på 1800-talet har hunnit växa sig stora och vackra.

Första tredjedel av bilderna är från parken. De andra husen finns längre upp i staden och är av varierande arkitektoniska stilar.  

Klicka på första bilden så får du se större foto i ett bildspel.
Varmvattenbadet som det såg ut på 1800-talet. (sidopaviljonerna är nu rivna)Svart-vitt bilderna kommer från Stadsbibloteket och Västgötalands biblotek
Du finner mer information om Stadsparken och dess byggnader här.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar