söndag 6 oktober 2013

"Out to sea", utstillingen om plast som alle burde se


Denne utstillingen:  ”Out to sea” er veldig interessant. Den finnes på Vandalorum i Värnamo (Sverige) til uti januar 2014 en gang. Jeg syns dette er noe alle burde få se, det er et perfekt mål for skoleklasse-ekskursjoner for eksempel. Se flere bilder lenger nede.

Noen forskere har reist rundt i verden og tatt bilder og samlet informasjon om hvordan plastsøppel holder på å ta over havene våre. Her finner du informasjon som du ikke visste noe om, og det er egentlig værre enn vi trodde. Ikke bare er det stygt og ødelegger den vakre naturen, men plasten er skadelig for dyr og fisk, men plasten inneholder også forskjellige gifter som frigis når den brytes ned, og noen av stoffene skaper ubalanse i hormonsystemet vårt fordi det oppkonsentreres i næringskjedene. Når plastpartiklene blir mikro-små er de fortsatt skadelige, og vi får dem i oss når vi spiser fisk blant annet. Noen steder er det like mye mikroplastpartikler i havet som plankton, snakk om plast-suppe!
I havene er det store tredimensjonale strømsystemer som skapes av vind, trykkforandringer, temperatur og saltkonsentrasjon, havbunnens topografi og jordas rotasjon. Disse strømmene transporterer alt som elvene fører ut i havet og konsentrerer det på visse steder:


 I disse virvlene kan plastvrakgodset flyte rundt i flere tiår for det løses ved hjelp av sollyset og mekanisk slitasje. Men mye flyter opp på strendene, og forbausende mye blir faktisk spist av dyr.
Et av bildene nedenfor viser hvor lenge det tar for forskjellige ting å brytes ned i naturen,

kanskje er det ikke så lurt å bruke engangsbleier? Liner og garn fra fiskeriene er et stort problem når de havner i havet og fisk og dyr henger seg fast i dem.
På utstillingen finner du informasjon om hvordan plast-søppel-tilstanden på planeten er akkurat nå og kalkulasjoner om fremtiden, om hvilke plasttyper som er giftige og hvilke som er ganske ufarlige, og om hvordan plasten påvirker mikrolivet og større fisk og dyreliv. Du får også råd om hva du kan gjøre selv for å minske problemet, du får vite litt om hvilke produkter som er giftige og om mer sunne alternativer, og du kan se film om plastgjenvinning og planer for opprydning som i øyeblikket finnes. Utstillingen har flere storskjermer med filmvisning og bilder.
Her følger et veldig forenklet sammendrag av det du kan gjøre, for naturen, og for din egen og din families helse:
Kjøp minst mulig ting i plast. De plast-tingene du kjøper: velg god kvalitet, da blir det mindre bruk-og-kast og mindre søppel. Velg bort giftige plast-typer, spesielt i barneleker! Lær barna dine å kildesortere og å aldri kaste søppel i naturen (burde være selvsagt). Bruk bærenett av tøy eller sterkere plast som kan brukes mange ganger, og kjøp brus på glassflasker. (plastflasker og bæreposer er noe av det som finns mest av i havet). Bildet nedenfor viser haugen med plast som er plukket opp fra havet.
Klikk på et bilde for å se alle i stort format.Her er en film om samme utstilling som ble vist i Zürich i januar (2013):

  

Gjengitt med tillatelse fra Vandalorum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar