Bloggarkiv

söndag 21 juli 2013

Juicing eller smothies?

Båda är mycket hälsosamma sätt att få i sig näring, men det är några skillnader som kan avgöra vilken du skall välja, och till vilken tid på dygnet.
 
 Klicka för större bild
 
Smoothies
 
Smoothies är frukt eller grönsaker som är mixade med alla fibrer intakta. Fördelen med smoothies är att fibrerna blir findelade så att kroppen lättare kan smälta maten. Fibrer hjälper att sakta ner frisättandet av näring ut i blodströmmen så att man inte får blodsockertoppar. Smoothies kan vara en mycket bra frukost då de är mer fyllande pga. fibrerna, och de är snabbare att tillbereda än färskpressad juice. De kan också vara bra som måltid utöver dagen i en stressig vardag.
 
Så skillnaden på smoothies och juice är att smoothies har mer fiber och är därmed också mer fyllande, medans med juice kan du få i dig ännu mera koncentrerad näring.
 
Några menar att det är bäst att inte blanda grönsaker med frukt (äpple går bra) då grönsaker och frukt kräver olika enzymer för att smältas. Det ser inte ut till att betyda så jättemycket i juice och smoothies, men några grönsaker som innehåller mycket stärkelse (som morot, broccoli, zucchini) bör enligt Dr. Herbert Shelton ätas separat då de bryts ner i matsmältningen med hjälp av helt speciella enzymer. Han menar stärkelsesrika matvaror inte bör blandas med frukt då det kan ge gäsning och gas i tarmarna. Så om du känner dig "explosiv" kan du följa Dr. Sheltons råd, och evt. läsa mer om ämnet  i hans bok: “Food Combining Made Easy”. Obs: gröna bladgrönsaker kan man kombinera med vad som helst.
 
Juicing
 
Klicka för större bild
 
När du pressar juice får du ut vatten och näringsämnen men slänger de osmältbara fibrerna, det gör det väldigt lätt för matsmältningssystemet att bryta ner maten och dra ut näringen. Med juicing är det möjligt att  få i sig mycket mera näring än om man skulle äta frukten och grönsakerna hela.
 
Juicing är därför speciellt bra om du har känslig mage och tarm, eller om du har en sjukdom som gör att  systemet inte kan hantera fibrer så bra. Fibrerna gör att matsmältningen går saktare och ger därför en sakta och jämn leverans av näring till blodet, så med juicing får kroppen din näring blixtsnabbt. “The Juicemaster” Jason Vale kallar juicing för en “näringsämne-express” och Juicing entusiasten Jay Kordich är passionerad när han talar om hur din kropp blir översvämmad med näring.
 
Nypressad grönsakjuice är en viktig del i de flesta healing och detoxprogram pga. det enorma näringsinnehållet som renar och återuppbygger kroppens celler, när du tar bort  fibrerna blir näringen absorberat jättesnabbt.
 
Om du dricker juice av bara frukt får du en jätte-topp I blodsockeret, och ostabilt blodsocker kan ge svängningar i humöret, låg energinivå och dåligt minne - så var lite försiktig med det. Jag brukar blanda ut fruktjuicen 50:50 med vatten.
 
Fiber är mycket fyllande, så några blir väldigt snabbt hungriga igen om de dricker juice utan fibrer.
 
 
Drick din juice eller smoothie med det samma, för luft och ljus ödelegger mycket av näringen efter få minuter. Om du inte kan dricka allt på en gång kan du ha det på en tät flaska som du fyller helt upp, och sätta den i kylen.
 
Vilken juicemaskin skall man välja?
 
Centrifug juicmaskinerna är snabba och billiga men värmer upp juicen och blandar den med luft som ödelägger näringen och enzymerna i råvarorna. Det bästa är att investera I en lite dyrare juicemaskin, de har som regel längre holdbarhet. Jag rekommenderar en som opererar på skruv-principen, de är mer stillagående, och de behandlar din frukt och grönsaker mer skonsamt - och så får de ut mer saft från råvarorna.
 
För bländers gäller det samma, de billigaste är som regel inte så bra. Jag köpte en billig liten smart mixer , den såg så läcker ut i designen, men det varade inte länge innan den började lukta bränt, så nu har jag investerat i en dyrare och den håller fortarande även om den är i intensivt bruk. Jag tycker man skall ha en som är minst 1000 watt, då kan man även mixa mandlar och frön och t.ex. göra mandelmjölk.
 
Lycka till med en hälsosam livsstil!
 
Källa: Hungry For Change.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar