söndag 9 juni 2013

Den spännande insidan på en brandbil


Många har som liten pojk drömt om att bli brandman och köra brandbilen. Det är något heroiskt och spännande med att rycka ut och rädda människor och hus från flammornas härjande, och man hade så många drömmar och förhoppningar om allt det roliga man ville göra när man blev stor.

Men även om du inte är pojke och även om du inte har haft just den drömmen,
har du inte någon gång varit nyfiken på och velat titta mer noga på de grejer som brandmännen använder, och som finns på insidan av en brandbil?

Jag fick tillfället i går på Vaggeryd marknad där Brandkåren körde fram en bil på torget och öppnade alla dörrarna så vi kunde se.

klicka för större bild


Den runda grejen nederst till vänster är en jättefläkt som används för att blåsa ut all rök från ett hus om de skall in och hämta något eller någon. Till högen för den ser du 600 m slangar hoplagda i 12 ramar, de kan då bäras som resväskor. De är tunga, vi fick lyfta på de och förstod att man måste vara rätt stark om man skall vara brandman.

Här finns syrflasker och motorsåg och bensindunkar,  och mitt på bilden finns speciell utrustning för släckning av skogbrand.Bak i bilen, nederst till vänster, ligger ett par jättetänger, och bredvid verktyg för att öppna krockade bilar. På andra sidan finns kopplingar och utrustning man använder när man skall spruta vatten från den interna vattentanken på 3000 liter.Bakerst på den här sidan finns olika verktyg och en orange plast bår som brandmännen tycker är speciellt bra för att man kan bära en skadad på den rätt in på sjukhuset och ta röntgen tvärs igenom allt.
Den gula grejen nederst till höger är ett hoprullat farthinder, den är viktig för brandmännens säkerhet. Och bredvid den står en pump som de använder när de hämtar vatten från en sjö eller älv.


De berättar att det är inte så jättelång utbildning för att bli deltids brandman, men det är ju en del teori att studera, också om förstahjälpen. Man behöver en bra rygg och för de som tycker om adrenalinrush är brandman det perfekta jobbet. 


När man har brandjour har man en "beeper" och måste vara redo att släppa allt, brandbilen skall vara utkörd senast 5 minuter efter att larmet gått, så det här jobbet passar inte för de som har lång startsträcka när de vaknar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar