tisdag 21 maj 2013

Vår-yr glädje på kosläpp

Omkring 5000 människor samlades i Huskvarna för att se mjölkkorna släppas ut efter en lång vinter inomhus.
För en tidigare bondekvinna från västlandet i Norge kändes det som ett något underligt event (även om jag tyckte det var jättekul då vi släppte ut fåren och de söta nyfödda lammen om våren)


Bilar stod parkerat långsmed vägen och ordensvakter med reflexväst viftade bilarna in på åkrarna bredvid. En röd uppblåst jätte Arla-ko vajade i vinden och folk fick gratis bullar och mjölk. Det var en varm, solig och vacker vårdag och förväntansfulla och nyfikna i alla åldrar flockades runt hagen där korna skulle släppas. En röst i högtalaranläggningen talade om hur många minuter det var kvar till dörrarna öppnades. Vi kunde förnimma trycket och förväntan inifrån ladan, de ca 65 korna kände på sig att de skulle ut, och de kom med otålmodiga läten.
Så var det tid, dörrarna svängde öppet och alla människor på utsidan stod förväntansfulla med lång hals och stora ögon. Det dröjde några sekunder, det kändes väl lite osäkert att vara den som gick först. Men så kom en nyfiken ko-mule till syne i dörröppningen, hon tog några steg ut och kisade, det måste ha varit ljust för henne den här vackra vårdagen, hon hade ju stått inomhus länge. Men sen hoppade hon iväg på "vår-kåta" ben, förvånansvärt att en 600 kilos kropp kan vara så sprätten. Sen kom alla de andra efter med glada hopp och sprätt.Det var jättekul att se kornas våryra glädje!

Efter att alla kor var kommit ut så drog de flesta besökande hem, men några hade med picknick filt och satt och myste i solen och kollade på de stora djuren. Korna sprang lite runt och några började äta på det lilla gräs som fanns. Och sen skulle ju den årliga rangordningen etableras, så de stångade och småknuffade tills den ena kände att det var dags att dra sig undan.

(klicka på bilderna för att se de i full storlek)


Kosläpp är en stor grej i Sverige, det arrangeras på flera bondgårdar varje vår. Och det är faktisk väldigt kul att vara med på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar